Tot el que t'agrada llegir ...

…coses curioses…

Waveland, el país que es va fundar per a salvar l’oceà

La nit del 10 de juny de 1997, un grup d’activistes de Greenpeace ocupava el penyal de Rockall, un xicotet illot de l’arxipèleg escocés de les Hèbrides.
Tan xicotet que a penes té 25 metres d’altura i 27 d’ample, perquè en realitat es tracta del pic d’un antic volcà que sovint queda submergit per l’acció de les onades.

Per què este interés a assaltar una roca perduda en mitat de l’oceà Atlàntic?
La causa es troba en el fons marí, l’explotació del qual ha sigut objecte de fortes disputes entre el Regne Unit, Irlanda, Dinamarca i Islàndia. Al seu torn, l’organització ecologista va voler cridar l’atenció sobre l’assumpte: gens millor que esta original acció per a protestar per activitat petrolífera duta a terme pels britànics en la zona.

“Las nacions es disputen els mars que rodegen Rockall, potencialment rics en petroli. Al prendre Rockfall, Greenpeace afirma que estos mars són per al planeta i per a tots els seus pobles. Ningú té el dret d’alliberar més petroli en este món amb un medi ambient cada vegada més amenazado”, van declarar els activistes el dia de l’ocupació.

Poc de temps després, el 16 de juny, l’organització va posar una bandera en la roca, rebutjant la sobirania del Retimelinegne Unit i declarant la fundació d’un nou país cridat Waveland. D’esta manera, Rockall es convertia en la “capital més xicoteta i més amenaçada del mundo”, segons van afirmar els autors de la campanya. Efectivament, i segons va afirmar el periodista del diari The Guardià que va acudir a cobrir la notícia, en aquells moments eren més les persones que havien posat un peu en la Lluna que les que havien xafat el xicotet illot alguna vegada.


AMAZON PRECIOS BAJOS
VER PRECIOS BAJOS EN AMAZONL’organització va proporciESPECIAL DOMINGOonar passaports a tot aquell que voldria convertir-se en ciutadà de Waveland, i inclús va arribar a tindre la seua pròpia moneda. Davant de les protestes, el govern britànic es va mostrar indiferent i es va limitar a dir que qualsevol persona estava en el seu dret de visitar l’illot.

No obstant això, el xicotet país autoproclamat de Waveland va tindre una vida breu, ja que en 1999 l’organització va abandonar la campanya per falta de fons. En la pàgina web de la mateixa es pot llegir la història i missió de Waveland, i inclús el formulari per a fer-se ciutadà, si bé la pàgina dóna error a l’intentar inscriure’s.

 

¿Estás planeando un viaje a Roma y la ciudad del Vaticano? Ahorra tiempo y dinero con ROMA PASS (de London Pass) par el Vaticano | Leer más
pròxim Publicar

Anterior Publicar

© 2018 Tot el que t'agrada llegir …

Autor Anders Norén

Contact Us